Första ljuset!

december 2nd, 2018

IMG_7265

Då har startskottet gått kan man väl säga och nu är det julförberedelser som gäller tre veckor framöver.
Har sagt det förut och säger det igen…tack och lov att vi har den här högtiden mitt i den långa mörka vintern, för såhär innan jul tänker man inte så mycket på hur långt det egentligen är till våren.
Och sen när jul och nyår är över, då har man i alla fall kommit in på det nya året och går så smått mot ljusare tider igen.

IMG_7266

Fixade en adventsljusstake idag med hjälp av ett fint keramikfat från Nittsjö,  fyra blockljus, stenar, glaskulor, kristaller och grön fin mossa utifrån egna gräsmattan.

IMG_7267

Behöver inte vara märkvärdigare än så och inte blir det någon kostnad att tala om heller…

IMG_7268

…fat, mossa, stenar, kristaller och kulor plockade jag ihop härhemma så det enda som kostade något var blockljusen för 15 kr styck på IKEA.

IMG_7269

Alltså 60 kr för en fin och också ”långlivad” adventsstake. Gäller bara att komma ihåg att spraya mossan lite då och då så att den håller sig grön och fin. 

DSCN6168

Annars har vi haft en underbart lugn och skön söndag idag. En återhämtningsdag efter julhandlingen igår!

Som högkänslig bara MÅSTE jag ibland ha en lugn och stillsam dag helt utan planer.
Det är då jag fyller på förråden av energi för att orka med det vardagliga livet annars och såhär i julförberedelsetider tas det alltid ut lite extra på ”energikontot”.

Och vad gör man då för att ”boosta” energikontot lite extra? Jo tar en lång, lugn skogspromenad med sin vovve till exempel.

DSCN6167

Går förbi ån och tar lite bilder där…

DSCN6170

DSCN6169

…står en stund och bara lyssnar till vattnet som porlar därunder isen.

DSCN6171

Går på lite ovanliga stigar och leder, såna där ställen man bara går på någon gång per år. (Och varje gång tänker man att HÄR ska jag gå lite oftare)

DSCN6173

Hittar ovanliga träd med konstiga utväxter…

DSCN6172

…? Märkligt ställe att lämna en ölburk på?

DSCN6174

Och går förbi en sedan länge igenvuxen tjärn. Ängstjärn heter den även om den numer består av enbart gräs…förutom en liten liten pöl som finns kvar på mitten någonstans.
Undrar just hur längesen det var som det var öppet vatten här? Undrar om det fanns fisk och om människor brukade bada ?

Önskar att man kunde förflytta sig tillbaka till den tiden och få en glimt av livet här då.

DSCN6175

Spännande även för en liten vovve att stå här och filosofera…även om hon säkert hade annat i tankarna.

DSCN6176

Sen vidare in i ”storskogen”   :)  ….var så perfekt temperatur och stilla och skönt väder…hade kunnat gått betydligt längre än den dryga timmen det tog!

DSCN6177

Fick syn på denna björk med sprängticka….eller chaga som det också heter. En slags parasiterande svamp som är full av vitaminer, mineraler, antioxidanter mm och som man kan koka ett riktigt superhälsote på.

Sänker kolesterolet och hjälper kroppen att stå emot cancer te x . Med andra ord ett te som man borde dricka lite av varje dag.
Så googla gärna på chaga eller sprängticka om ni vill veta hur man tillreder detta te. OM man nu hittar själva svampen vill säga, för den växer bara på ca 1 av 5000 björkar.

Finns såklart även att köpa som hälsokost men ja….behöver jag ens säga det?…då är det ju inte gratis precis. Hälsopreparat har ju blivit en riktigt ”guldgruva” för tillverkarna och egentligen är det ju massor av dessa produkter som vi kan hämta gratis själva ute i naturen.

DSCN6182

Men nu …tillbaka till skogspromenaden…!

DSCN6180

Som naturligtvis gick i en hejdundrande fart, bitvis för vissa   :)

DSCN6184

Efter ett tag passerar man ån igen och här var det en helt annan is. Inte alls sådär vit som på första stället utan ren och glasklar.
Såå himla vackert!!!!

DSCN6186

Och så en uggleholk som man undrar om den används ? Ja inte nu såklart men i vår när det är dags reproduktion :)
Tänk om man kunde sätta upp en övervakningskamera? Vad spännande det vore !

DSCN6164

Men nu ska vi mysa vidare denna första adventssöndag, och avslutar med en bild som Sv smygtog häromdagen då jag och Line tog en liten ”middagslur” på soffan!

Sover aldrig så gott som man gör i det här soffhörnet mitt på dagen. Och med det här sällskapet bakom ryggen kan det ju knappast bli mysigare och mera rofyllt!

Ha det bra så länge!

Britta

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu