Dröm och verklighet!!

juli 13th, 2018

33 (2)

Drömde inatt att jag gick omkring här i byn och insåg att alla träd hade eller höll på att tappa sina löv. Kändes skrämmande och gav en ekande tom känsla av maktlöshet…!

En röst från någon som fanns bakom mig (vet inte vem) sa att
”Ja det är torkan som gör att träden inser att de inte kan ge sina löv vatten, därför väljer de att släppa taget om dem ” .
”Men hur blir det då när det kommer regn igen? Kommer nya löv att växa ut då? ” Frågade jag!
”Det vet vi inte! Det kanske är slutet för naturen!”  Fick jag till svar och känslan av maktlöshet kändes ännu starkare och överväldigande. Ni vet den där otäcka känslan av total hjälplöshet som drömmar kan ge en.
Slutet för naturen ….tänkte jag och fortsatte att titta på de snart höstnakna träden, mitt i Juli. Vad betyder det egentligen ? Slutet för allt ? Slutet på mänskligheten? Vadå slutet? Utan naturen kan ju inte vi heller finnas! Hur ska det gå med allt? Finns det inget vi kan göra?
Kände paniken börja komma  och att jag hade en massa frågor som jag ville ha svar på men då var den andra personen försvunnen och i nästa stund vaknade jag….tack och lov….!

IMG_5977

Var så skönt att inse att det bara var en dröm. Att naturen fortsatte som vanligt där ute och träden kämpar vidare för sina löv. Något som däremot faktisk är lite skrämmande på riktigt och måste ha med torkan och värmen att göra är att många björkar redan börjat gulna. Har ni tänkt på det? Var nog pga det som drömmen kom till. Har tänkt en hel del på hur det blir om de tappar löven också? För det antar jag att de kommer att göra när klorofyllet försvunnit så att fotosyntesen inte kan fortsätta? Eller?  Märkligt är det och hoppas att inte fler trädsorter tänker följa samma mönster?

Men varför just björkarna? För att de är så ”törstiga” kanske?
Gick in och googlade på björk nu och på Wikipedia står det att ”björkar har en snabb tillväxt vilket gör att de har stort behov av vatten och näring och därav är känsliga för torka”. Så där har vi nog svaret. Som jag redan misstänkt att det var. Står också att de just pga det här kan gulna långt innan hösten.
Står dock inget om ifall de även tappar löven eller om de ändå behåller dem sommaren ut?

Vi får se? Men förhoppningsvis är det bara björkarna som gör såhär? Särskilt unga exemplar och såna som står där det är extra torrt, stod det också, och förmodligen kommer det inte att drabba alla björkar.

DSCN3771
Annars tycker jag tillvaron är helt magisk nu med detta näst intill tropiska sommarväder som bara fortsätter och fortsätter…om man får tänka så mitt i böndernas elände vill säga? Och inte bara böndernas naturligtvis, för det är ju de som ser till så att vi har mat på bordet. Krisen drabbar ju såklart oss alla i efterhand.
Tänk vad sårbara vi är när naturen väljer att ”säga upp samarbetet”!  Och i den frågan är det faktiskt ingenting vi människor kan göra…ändå tar vi oss friheten att behandla planeten utan respekt och utan hänsyn till naturtillgångar och begränsning. 

Förstår ”moder jord” om hon börjar strejka snart…för det är verkligen ingen rättvis och bra ”deal” vi har dragit in henne i.
Ge och ta heter det…..och inte….ta, ta taaaa….som vi mestadels håller på med nu!  Fiskar upp all fisk som ger pengar…..suger ur all olja som finns…..skövlar regnskog …osv osv…pengar pengar pengar……vi verkar ha blivit helt och totalt förblindade av det ! Hur dumma är vi egentligen? Ska vi sitta där och tugga på våra papperssedlar när jordens alla tillgångar är slut? ?  Vi människor är allt bra underliga varelser?

DSCN5773

Men det var inte det jag tänkte skriva om egentligen…..tänkte från början  bara skriva om nätterna som de är nu. Älskar dessa ”lediga” sommarnätter då man vet att ingen väckarklocka kommer att ringa…att man inte absolut måste sova för att orka med nästa dag. Att man om man väcks av något bara kan ligga där och lyssna till det som händer utanför. Känna den ljumma nattluften som strömmar in från det öppna fönstret.  Lyssna på tranor som trumpetar och rådjursbockens skällande. För även om vädret som det är nu ger stora problem så måste vi också kunna få passa på att njuta av det. Är nog en gång i livet man får en sommar som denna.
Känns som att gå omkring i en flera veckors utlandssemester….och ändå får man vara hemma i sitt eget ”lilla bo”!
Så lyxigt och välgörande tycker jag….! Men självklart skulle en regnskur då och då göra tillvaron ännu mer behaglig. 

Britta

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu