Stavningskontrollen på datorn säger att ordet ”tuttulbak” inte finns och varnar alltså med det röda vågformade strecket under, och det kan man ju förstå…för i datavärlden finns det såklart ingen tuttul.
Men är man född och uppvuxen i Rättvik så vet man garanterat vad tuttul är och ett som är säkert är att till jul kan man bara inte vara utan det.
Vad vore väl en jul utan tuttul?
Och även om man kanske inte direkt ser fram emot själva baket, så är det något som bara måste göras och när man väl har gjort degen, är på plats och sätter igång så är det faktiskt riktigt trevligt att tillbringa några timmar av knådning,kavling,gräddning, prat och skratt med syrrorna i bagarstugan.
Är ju väldigt sällan vi tre systrar träffas bara vi så det blir en hel del ”tjattrande” om än det ena och än det andra så visst fyller tuttulbaket en social funktion också.
Har blivit så att det är jag som gör degen eftersom min före detta gjorde det innan efter ett recept som han lärt sig av sin farmor. Men nu i år så var receptet plötsligt borta…eller jag trodde i alla fall att det var borta efter att ha letat på alla ställen som jag kunde tänka mig att det låg. Trodde att det hade försvunnit i köksstädningen när skåp och lådor fick sig en utrensning, men när jag satt och letade efter recept på nätet (som inte är det lättaste att hitta när det gäller tuttul) så kom sambon med originalreceptet som han hittat. Tur att jag har någon som fortfarande har lite koll på läget. Man kan tro att det är jag som är tjugo år äldre än honom istället för tvärtom.
I alla fall så hade jag faktiskt hunnit hitta ett recept på nätet som visserligen inte var som vi brukade göra det, utan med torrmjölk istället för vanlig mjölk och att man blandade en del av de torra ingredienserna + torrmjölken kvällen innan, men jag var beredd på att testa det när jag inte hade vårt gamla recept kvar.
Så när sambon kom med det gamla receptet som ju var på sex liter mjölk vilket vi syrror tyckte var lite väl mycket när vi bakade på det så blev det att jag istället med hjälp av de båda recepten mixade ihop ett eget på fyra liter mjölk och helt otroligt nog (för jag är inte precis någon mästare på varken bak eller matlagning) så blev både degen bra med fin konsistens att baka på och smaken som den ska vara.
Så idag ska jag renskriva och skriva ut receptet och sätta in det i receptpärmen så att det aldrig ska försvinna mer. Hade det gamla bara slarvigt nerskrivet på en liten lapp som låg och slängde hit och dit i receptlådan med tusenmiljoner andra lösa blad och lappar med recept som man ändå aldrig använder så inte är det konstigt om saker ”försvinner” ibland när man har en såå otrolig ordning.
Här kommer i alla fall receptet som funkade bra för oss.
Tuttul
4 liter standardmjölk
4 pkt jäst
1 flaska sirap+ lite till, ca 1/2 till 1 dl
4 tsk salt
500 gr margarin
3 pkt hela anis som man mortlar själv
3 pkt hel fänkål som man gör detsamma med
1 pkt rågsikt och sen resten vetemjöl
alltså tills det blir en bra deg att baka på
ca 3 pkt tror jag det blev?
ca 4 kg kokt pressad potatis
Förra årets deg blev lite hård och smaklös så i år ökade jag på margarinet med 100 gram, köpte hela kryddor istället för färdigmalda vilket faktiskt ger mer smak när man mortlar dem själv, och tog bara ett paket rågsikt istället för två vilket jag tror gjorde degen lite mjukare att jobba med? Men det är bara min egen teori och sen tror jag även att den ökade mängden margarin hjälpte till att göra degen mjukare.
Så inte är det något nyttobröd precis tuttul….men nytta i själen gör det när man äter det med messmör eller ost…eller med årets nytillagade varma julskinka…..då är det juuuuul vill jag lova.
Men idag är det första advent och har inte riktigt hunnit med alla adventsbestyr än. Julstjärnor och ljusstakarna är i alla fall framtagna och igårkväll lyckades vi få upp granarna och belysningen ute men gardinerna är inte på plats än så nu på förmiddagen är det strykning och uppsättning av dem som gäller. Sen blir det nog en vända till skogs på eftermiddagen så att lilla bushunden får sitt doft och springbehov tillfredsställt.
Ha en fin första advent!
Britta
P.s Tuttul ska helst avnjutas tillsammans med varm choklad och doppning är tillåtet även om det blir lite ”sulligt” för kring jul är det faktiskt tillåtet att ”sulla” lite tycker jag….man kan ju göra det lite i smyg en mörk morgon för sig själv så att ingen annan behöver se (och framförallt höra) när man sitter där och ”gottar sig” för sig själv.