Hamstringspanik…

september 8th, 2018

IMG_6889

…vet ni vad det är?
Jo när ens äppelträd står överfulla med frukt och man inte har någon effektiv lösning på hur man ska ta vara på den?

Känns så hemskt att tänka att säkert 80% (eller förmodligen mer) av all denna ekologiska, näringsrika och dessutom kostnadsfria frukt bara kommer att ruttna bort till ingen nytta!

I förrgår började jag plocka upp en del av dem från marken. Kan ju inte låta det ligga, dels för gräsklippningen som nog måste göras minst en gång till i år, och sen vill man ju inte ha en massa rutten frukt som ligger på marken och bildas till en brun möglande sörja…särskilt inte när man har en hund som säkerligen skulle kunna trampa runt i det (kanske till och med rulla sig i det?) och ja…ni förstår nog konsekvensen av det?

Gick ut i härbret och hämtade två IKEA påsar…av det största slaget och tänkte att det ska väl räcka ?
Tog min bästa ”stallgrep” av plast, en sån där som man egentligen har när man mockar skit, men som är så effektiv även när man ska ta upp gräs, löv eller ris efter en trädgårdsröjning.
Började ”skopa upp” äpplen med den och insåg ganska snart hur usel jag varit på att bedöma mängden, och hur mycket plats all denna frukt skulle ta.

För när ca en fjärdedel av ytan med nedfallna äpplen var upplockad ….var en av IKEA påsarna redan full…ja överfull kan man säga med tanke på att man ju måste orka lyfta dem också!

Så när påse nr två också var fylld gick jag och hämtade nr tre….tänkte återigen att ”nu får nog alla plats”…men …nej…..var bara att gå ännu en vända till härbret och plocka ut påse nr fyra!

Och ändå fick jag lov att dela upp den sista delen på de fyra fulla påsarna för att slippa börja på ännu en.
Så nu står det fyra fulla IKEA påsar under det trädet…ett av tre träd alltså…och i alla fall tack och lov det som har mest frukt.

Vad som ska hända med dessa är ännu inte helt bestämt men en önskan som vi båda har är att köra ut dem i skogen någonstans så att djuren där kan få ta del av dem.

Sen har vi ju bekanta med både kor och hästar som kanske kan ta emot en del?

Låg sömnlös ett tag inatt efter att ha gjort ett toabesök vid tvåtiden och funderade på vad man kan göra med all denna frukt.
Köra till ett musteri? …ja men det kostar ändå en hel del pengar och det är det lite sämre med nu pga min sjukskrivning så det skulle nog kännas onödigt lyxigt!
Skiva upp i äppelringar och torka? Ja men då skulle man egentligen ha en sån där torkmaskin som är till för just det…annars blir det till att ha ugnen igång i flera timmar och är nog inte många ringar per gång man får plats med då?

Trä upp dem på pinnar och hänga upp inne någonstans? Ja men funkar det verkligen utan att de börjar mögla istället för att torka?
Har inte börjat elda för säsongen än och kan vara ganska råkallt härinne på morgnar och kvällar.
Skiva eller klyfta och helt enkelt bara frysa in?  Ja …vet faktiskt inte om det blir särskilt bra? Kan tänka mig att de mest blir mjöliga och tappar mycket smak ?
Investera i en råsaftcentrifug, tappa upp det i mjölkkartonger och frysa in?
Nja….kanske…men hur mycket plats har men egentligen i frysboxen?
Ska ju ha annan mat där också i vinter!

Skulle egentligen behöva en frysbox till. Vore perfekt att ha en för typ kött, fisk och bröd och en för frukt, bär och grönsaker.
Skulle så gärna vilja kunna ”hamstra” mer men har liksom ingen bra lösning för det!
Frustrerande och inte konstigt om man får lite ”hamstringspanik!”

Sen var det ju det här med äppelmos! Det har jag haft i tankarna ett tag och tänkt att jag i alla fall ska göra.
Men ärligt talat! Var det värt arbetet?
Plockade in ett kg igår som det stod i receptet. Syntes inte ens på marken att jag plockat äpplen där.
Sen ska det skalas, kärnas ur och klyftas. Tyvärr så är våra äpplen ganska små så det blev ett väldigt tidskrävande skalande.

Tänkte först att jag skalar allt innan jag kärnar ur och klyftar men…det funkade ju inte, för då började de först skalade såklart att bli bruna.
Vet inte varför man ska undvika det egentligen? Är det bara för utseendets skull? I så fall skulle jag kunna strunta i det för det har ingen betydelse för mig?
Eller har det med konsistens och hållbarhet att göra?

Vet inte men började i alla fall dela upp jobbet efter ett tag. Skala tre/fyra st, kärna ur, klyfta och lägga i vatten.
Kändes som om det tog en evighet innan det var dags för kokning.
Efter kokning skulle man mosa med en ”mosare” stod det ? eller köra dem i matberedare vilket jag gjorde då jag inte har någon mosare….vad jag vet i alla fall?

IMG_6901

Och visst blev det lite äppelmos till slut. En stor och en liten burk..(den tredje är hjortronsylt gjord på förra årets hjortron som jag hittade längst ner i frysboxen)…men….undrar fortfarande om det är värt besväret?

Skulle dock vara roligt att testa de andra två äppelsorterna också och se hur skillnaden blir i smak och färg men några mängder äpplen kommer det ju inte att gå åt tyvärr!

Störst nytta av äpplena hade man nog ändå om man kunde utvinna saften ur dem och frågan är om det vore värt att köpa en råsaftcentrifug? Tror man kan få tag på en för ca 500 och ja?….kanske vore det värt det?
Tänk att kunna frysa in ren osockrad äppeljuice och dricka till frukosten? Lyxigt och nyttigt!

Får fundera vidare på det och försöka äta så mycket som möjligt av frukten som finns just nu så länge!

IMG_6895

Avslutar med en bild sommarbuketten jag lyckades plocka ihop under en promenad.  :)

IMG_6899

Roligt med dessa eftersläntrare till blommor som man kan hitta ända in i september. Blir ju så när det varit så varmt så att det som slagits av i dikena en gång, hinner med en andra blomning också!

Gäller att ta vara på det som naturen fortfarande ger….vackert, gratis och så blir man ju glad av att ha lite blommor på köksbordet också!

Ha en fortsatt bra helg!

Britta

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu