Vitaminbomb…!

juli 12th, 2018

DSCN5758

Tänkte först skriva ”vitaminmoln” eftersom hjortron på engelska heter ”cloudberry” alltså molnbär, men moln lät lite mesigt jämfört med bomb och med tanke på all den ”nytta”ett hjortron innehåller så fick det bli ”vitaminbomb” istället  :)

Vi hittade lite igår….åtminstone ca 2 kg som nu ligger i frysen, och förhoppningsvis blir det någon vända till eftersom hjortron verkligen mognar i omgångar.

Bra tycker jag då man inte behöver känna att man ”tagit någon annans” ….ja ni vet vad jag menar …. för även om man plockat av alla de mogna för tillfället så finns det en hel massa röda kvar som behöver några dagar till på sig. 
Då vet man att fler har chansen att ta del av ”guldet”!

För förutom proteiner och fibrer innehåller hjortron tanniner (kraftfulla antioxidanter), magnesium, kalcium, järn, aluminium, fosfor och kobolt. De innehåller också tre gånger mer c-vitamin än apelsiner, B-vitaminer och omega 3 och 6. 
De ni…. ;)   

DSCN5760

Sen är jag väldigt sugen på att försöka få tag i blåbär också såklart…fanns en del där vi var igår men på ganska liten yta. 
Jag äter ju rena bär istället för sylt på gröten nu och ser till att ha det i frysen jämt och nog blir det lite ”penningar” på ett år om man jämför självplock med att köpa de små kartongerna i frysdisken. 
Så nog är det mödan värt allt. Dessutom får man ju chansen att vistas i skogen, andas skogsluft, lyssna på fåglarna och titta på allt det vackra gröna omkring en.

Visst…knott och mygg får man på köpet också men det finns ju kläder och medel som det går att lindra det med  :)  

DSCN5732

Och när vi ändå är inne på ”nyttigheter” och hälsa så vill jag rekommendera en bok som min syrra tipsade mig om med tanke på min bröstcanceroperation.
Författaren har själv haft bröstcancer och för henne ledde det till att hon blev väldigt intresserad av att ta hand om kroppen och alla dess viktiga funktioner…framförallt lymfsystemet som många får problem med.
Kan säga att jag själv inte hade en aning om hur viktigt det faktiskt är….lymfsystemet alltså!

Det är faktiskt kroppens största system kan man säga och lymfan är en klar vätska som behöver få flöda fritt och utan störningar för att kunna göra sitt jobb.
Själva jobbet består av att rena kroppen. Att bekämpa infektioner, transportera fett från tunntarmen till blodet och föra bort uttjänta celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader.
Som ett träd och dess grenar sträcker sig lymfsystemet över hela kroppen med större anhopningar i form av lymfknutor i armhålor, ljumskar och buken.

Jag behövde ju lyckligtvis bara ta bort en lymfknuta under armen vilket nog gör att jag kommer att klara mig bättre än andra från problem. 
Men det behöver inte vara bara just bröstcancer som kan ställa till problem med lymfan för tydligen så ligger det här systemet väldigt ytligt vilket gör att alla former av ärr och skador kan ställa till så att hela systemet blir trögt. 
Ohälsa och en kropp i ”obalans” får också lymfan att flyta trögare så man har mycket att vinna på att vara lite extra rädd om sig när det gäller kost och motion….som om inte alla redan visste det?  ?

Jodå…det vet jag, men tror inte att så många vet hur mycket ett dåligt fungerande lymfsystem kan ställa till med. 

Här är bara några exempel….
Man känner sig frusen och kall…..öm och svullen i fötterna….får ont och svullnar upp i ben och rygg efter motion…svårt att gå ner i vikt…sömnsvårigheter…ben som somnar…restless legs…yrsel och huvudvärk…tryck och värk i muskler, speciellt runt skuldrorna…stelhet och ont när man suttit länge eller kliver ur sängen. 

Ja som ni märker så finns det hur mycket som helst att läsa och lära sig om det här och sen innehåller boken så mycket annat också upplagt på ett lättläst och roligt vis, med bilder och många egna stycken.
Man får också lära sig om den viktiga andningen och övningar för den, yogaövningar med bilder och beskrivning, ayurveda, chakrayoga, huden och aromaterapi,  recept och om magen, tarmar och njurar mm.

En kanonbok helt enkelt om man vill ge sin enda kropp en större chans att leva längre !!

Men nu protesterar just min stackars stela kropp om att det är dags att röra på sig. Från sängläge direkt till datorn är inte något som direkt sätter fart på lymfsystemet….så ut och rör på er och andas och må bra!!!!

:)  
Britta 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu