Hemmagymet! :)

maj 20th, 2018

Veden är klar…..och våra muskler har fått ännu en omgång  :)
Så nu sitter vi här ute på brokvisten i våra gamla sköna fåtöljer, med kvällssolen som värmer genom fönsterrutorna, klockan på väggen som tickar och fåglarna som sjunger sin sista ”truddelutt” för dagen!
Så skön känsla att känna sig helt mör i hela kroppen och veta att årets vedförråd är klart inför vintern.
Sv smygfotade mig därute på vedbacken och när jag tittade på bilderna kom orden ”rena hemmagymet” upp i huvudet på mig   :)   för nog är det jämförbart…..med skillnaden att på det här gymet tränade vi idag i ca nio timmar, med ett par raster inräknade!
Det blir en hel del olika rörelser på en dag ändå!

DSCN5564

För antingen står man vid klyven där man lyfter upp de grövre vedträna på bordet bredvid, lägger dem på plats och kör med knappen och spaken…

DSCN5563

och i bästa fall klyver det sig fint så att det bara är att slänga ner i skottkärran…eller så får man stå och slita, dra och slå för att få itu när det ”seeegar” sig av kvistar och liknande.

DSCN5559

Eller så sitter man på knä och fyller kärran med sånt som inte behöver klyvas någon gång extra, dvs sånt som man vet åtminstone går in i kaminen som det är, även om det är lite för grovt för vedspisen.

DSCN5555

Man kan också välja att göra ett knäböj och lassa flera vedträn på ena armen istället , bara för att få lite variation på arbetsställningarna….med andra ord, när man känner att kroppen börjar protestera lite efter x-antal timmar   ;)

DSCN5560

Sen får man även känna på lite lyft över axlarna när vedtraven börjar få lite höjd!

Ja, så nog får man sig en riktig omgång vad det gäller fysträning när man är ”vedeldare”…och inte mig emot!
Men nu kan jag erkänna att det känns superskönt att det är färdigt! Är bara uppstädningen kvar nu, men det känns inte särskilt betungande.
Gillar att få röja och städa upp det sista så att man ser det fina resultatet. Bark och tunna ”tändpinnar” ska samlas upp, vedklyven ska köras in i uthuset och sen ska det krattas upp en massa ”bös” (hoppas ordet är förståeligt även om man kanske inte kommer från Dalarna)  ;) ….och till sist ska det trimmas lite gräs som redan hunnit växa sig långt mellan vedträna!

DSCN5548

Men det blir en av nästa veckas sysslor….ser fram emot det lika mycket som jag ser fram emot alla sköna stunder vi ska ha ute i våran lilla ”oas” här på brokvisten i sommar. Här kopplar vi verkligen av och har redan hunnit ta en och annan ”tupplur” under den varmaste tiden på dagarna då det ändå inte gått att jobba med något ute.
Perfekt anpassad för en introvert människa också, då man sitter så pass lågt så att förbipasserande inte kan se en   ;)

Ha det gott så länge!

Britta

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu