?

september 18th, 2017

IMG_5586

Kom inte på någon bra överskrift men måste bara titta in här och visa något otroligt som hänt med en av mina orkidéer!
Frågetecknet får stå för den förundran och förvåning jag faktiskt kände när jag upptäckte detta.

Har ju haft många orkidéer genom åren och de allra flesta har troget blommat om och om igen med några månaders mellanrum. Men aldrig tidigare har jag haft en som fått för sig att göra som den här nu gjort.
Upptäckte det när jag städade av brokvisten i helgen och skulle ta in den här (som jag trodde) ”stackaren” som stått ute ända tills nu trots de kalla nätter som varit.

IMG_5588
Nämligen att det i nästan varenda ”bladveck” ? eller vad man ska kalla de små utskott som alltid finns längs med hela stjälken på en orkidé? Har det kommit knoppar som ser ut precis som det gör när den ska till att skicka ut en ny stjälk med blommor!

IMG_5589

Det brukar ju komma som en i taget och med som sagt flera månaders mellanrum ibland men av någon anledning så har den här bestämt sig för att skicka ut ”hela gänget” på en och samma gång?

IMG_5587

Så nu är frågan? Är det just för att den stått utomhus som detta händer? Är det de kyliga nätterna ….eller den större mängd ljus som den såklart fått?

Ja, inte vet jag men himla roligt är det i alla fall!
Men….då kommer såklart tanken på hur det ska gå för den nu när den kommit tillbaka in i ”stugvärmen”?
Och hur ska jag göra nu?
Ska jag ställa ut den igen med risk för att den fryser?
Kommer den att ”komma av sig” när den kom inomhus och stoppa utväxten av de små ”knopparna”?
Ja hjälp….önskar jag visste vad som är bäst för den för OM det är så att det kommer en blomstjälk för varje knopp så blir den ju helt fantastisk!!

Får nog ta och läsa lite om hur de egentligen växer i det vilda och om jag kan hitta något om hur låg temperatur de tål?
Vet ju att en av anledningarna till att de trivs hos mig är just att det skiljer en hel del mellan dag och nattemperatur pga att vi har ett gammalt hus som värms upp genom att vi eldar i vedspis och kamin.
Orkideér gillar visst den skillnaden och det har ju den här verkligen fått då den stått ute hela sommaren.

Ja, vi får väl se hur det hela utvecklas men en sak är säker…att OM den nu fortsätter växa och får blommor över hela stjälken så får det nog bli fler som får komma ut på ”sommarbete” nästa sommar  :)
Och egentligen borde väl alla inneblommor få uppleva det om man tänker efter. Det är ju trots allt mer naturligt för dem än att stå instängda i våra hus hela livet?

Får fundera på det tills nästa sommar…..och då har man ju en hel del tid på sig så att säga… ;)

Ha det gott!

Britta

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu