En tomte bland pelargoner!

DSCN3836

Tänkte att det var dags att visa vad vår lilla hustomte sysslar med såhär i sommartider nu när han fick chansen att slippa bli nerpackad i jullådan och ligga i vintervila i garderoben  :)
Själv tycker jag att han ser ut att trivas alldeles utmärkt med ”sommarlivet” och verkar ha tagit på sig ansvaret över blommorna i lådan ute på bron.
Tomtar finns ju även i form av trädgårdstomtar och faktiskt så har jag sällan haft en pelargon som blommat så fint som just denna, så förmodligen är det tomtens förtjänst!

DSCN3842
Något mer som verkligen fått för sig att blomma just nu är flera av mina orkidéer vilket alltid gör mig lika glad och förundrad, så ikväll passade jag på att gå runt och fota dem. 

DSCN3843

De här vita i köksfönstret trodde min mor var såna där oäkta i tyg eller vad det är men nej…de är faktiskt helt äkta kan jag intyga  :)…och visst önskar jag att jag kunde ta på mig förtjänsten av att de blommar och verkar trivas så bra men…det är nog tyvärr mest tur måste jag säga. Turen att vi har vatten som de gillar och turen att vi har ett gammalt hus som håller ojämn temperatur dvs ganska mycket kallare på nätterna. Sägs att just orkidéer gillar det och ja…här talar då bevisen för sig själva måste jag säga!  :)

DSCN3844

Det roligaste med dem är ju att de finns i så många olika färger och mönster. 

DSCN3845

Både prickiga och randiga och till och med nästan rutiga.

DSCN3846

En tjusigt tvåfärgad också!

DSCN3847

Och en fläckig!

DSCN3850

Blir nästan sugen på att köpa en till nu när de blommar så fint allihop. Brukar passa på när de har extrapris på dem på hemköp men med tanke på hur tåliga och fina de är så kan jag gott kosta på mig en för ordinarie pris någon gång också!  :)

DSCN3852

Även mina innepelargoner förtjänade att få visa upp sig lite tyckte jag. Inte ofta det blommar så mycket i mitt hus! Bara att njuta så länge det varar!

DSCN3840

Ett ganska säkert sätt dock att få lite blom inomhus är ju att plocka in och sätta i vas, och nu när jag placerat två ”nubbeglas” i de små skorna som vi har på hyllan i hallen så är det extra roligt att byta ut blommorna där lite då och då! 

DSCN3830

”Grusgångsrensningsgränsen” kryper sakta men säkert framåt  också och…

DSCN3833

snart har jag tagit mig fram till bortersta gränsen för längsta sidan av planket. Tar någon meter ibland på eftermiddagarna/kvällarna när jag känner att jag orkar efter jobbet. Sen måste jag väderanpassa mig lite också eftersom det nästan krävs att det är lite blött då det går bäst att skilja jordlagret som ligger högst ovanpå från stenmjölet som helst ska vara kvar därunder.
Själva jobbet går till så att jag använder min trädgårdsspade till att liksom ”skava” mig fram några centimeter under ytan, alltså lossa på hela ”jordskorpan” som bildats ovanpå stenmjölet och sen helt enkelt plocka bort jorden och gräset som rotat sig i den, med händerna.
Visst tar det tid men hoppas och tror att det kommer att hålla sig lite längre än den rensning jag gjort förut då jag liksom egentligen bara skrapat på ytan, dvs förmodligen i enbart jordlagret och visserligen fått bort det gröna för tillfället, men såklart lämnat kvar alldeles för mycket av jorden så att de frön som lossnat från ogräset under jobbet lätt kunnat gro igen.
Sen gäller det ju att vara lite bättre på att hålla efter genom att kratta lite då och då och kanske sprida ut lite grovsalt så att nya frön inte får chansen att gro på en gång. 

DSCN3839

Men men..det får ta den tid det tar och egentligen så har jag ju ända fram tills snön kommer på mig att fortsätta. Och det ska väl i alla fall dröja får vi hoppas…såvida inte tomten tröttnar på värmen och ”joxar till” någon typ av vinterochsnöbesvärjelse   :)  …men då är det första och sista gången jag ger någon tomte ”sommardispens” ..det kan jag lova :)

Fast för tillfället verkar han nöjd med att sitta där i kvällssolen och vaka över blommorna. Och skulle längtan efter vinter, snö och jul bli alltför svår för honom så kan han ju klappa lite på renhornet som han har alldeles bredvid sig!

Britta

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu