Dessa underbara träd!

mars 22nd, 2017

DSCN3422

Nu har den äntligen kommit. Boken jag beställt från min bokklubb. Den kom faktiskt redan förra veckan men eftersom helgen helt dominerades av vår sovrumsflytt så har jag inte hunnit läsa så mycket i den än. 

Några sidor har jag dock hunnit och är redan djupt fascinerad av kunskapen den kommer med. Sånt som man inte hade en aning om innan. Som t ex att paraplyakaciorna på savannen inom några minuter efter att girafferna börjat beta på dem utsöndrar ett ämne i bladen som smakar illa. Och inte nog med det. De sänder dessutom ut denna signal till de träd runtom av samma art som i sin tur också börjar utsöndra ämnet.
Detta har girafferna lärt sig så därför måste de gå längre bort än bara till intilliggande träd för att hitta ett nytt ”offer” att beta av. 

Är inte det fascinerande? Att träden liksom verkligen kommunicerar med varandra? Jag tycker det är jättehäftigt och egentligen kanske inte så otroligt förvånande för nog känner man att det är något speciellt med träd? Nog känns de äldre som riktigt gamla kloka gubbar och gummor och nog känner man något när man kramar om deras stammar? 

morsan - kopia

Vi har ju gamla Herr ek härute på gården som man kan gå och ta sig en ”styrkekram” av ibland. Och då känner man hur det riktigt ”rusar” i ens egen kropp av hans energi.
Häftigt!

Men nu måste jag skynda iväg till jobbet. Återkommer om boken när jag läst lite mer i den. Borde nog sätta mig ute i skogen i helgen och läsa den  :)

Ha det bra!
Britta

2 Responses to “Dessa underbara träd!”

  1. fixan skriver:

    Visst är det så Göran! Nog har vi människor lite av ett ”storhetsvansinne” över oss :) tror att vi har full koll på hur allt hänger ihop och fungerar här på jorden. Särskilt våra forskare och vetenskapsmän :) De tycker att vi inte kan påstå att det finns annat än det vi kan se och ta på bara för att vi inte kan ”bevisa” det…men å andra sidan så kan ju de inte heller komma med några motbevis så…! :) men men…det hör väl till meningen med att vi är här på jorden. Vi SKA väl inte veta precis allt eftersom vi då kanske inte tog våra liv på sånt allvar som vi gör nu.
    Ha det bra och hälsa!

  2. Göran E skriver:

    Det är en fascinerande värld vi lever i och vi tror vi vet så mycket men ack :) Det finns alltid något nytt att lära sig och det är ju härligt

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu